keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Etikkahapon määritys ruokaetikasta happo-emästitrauksella

Kotitalouksissa käytetty ruokaetikka on etikkahapon laimea vesiliuos. Etikkahapon määrä voidaan selvittää titraamalla se tunnetun väkevyisellä natriumhydroksidiliuoksella. Indikaattorina käytetään fenoliftaleiinia, jonka väri muuttuu pH alueella 8,2-9,8. Fenoliftaleiini on happamassa liuoksessa väritön ja emäksisessä punainen.

Tarvittavat aineet ja välineet:
  • ruokaetikka
  • NaOH-liuos (0,5mol/l)
  • fenoliftaleiiniliuos (1%)
  • byretti
  • statiivi + koura
  • kartiodekka
  • 10 ml:n täyspipetti + pumpetti
  • dekkoja

Suoritus:
  • Huuhdoin byretin ionivaihdetulla vedellä ja täytin byretin NaOH-liuoksella nollaviivan yläpuolelle jonka jälkeen säädin liuoksen pinnan tarkasti nollaviivaan
  • Pipetoin täyspipetillä 10 ml ruokaetikkaa kartiodekkaan ja lisäsin 2 pisaraa fenoliftaleenia idikaattoriksi
  • Tiputin NaOH:a byretistä pisaroittain näytteeseen ja sekoitin näytettä jokaisen emäslisäyksen jälkeen
  • Näyteliuos muuttui tumman vaaleanpunaiseksi
  • Byretin asteikoilta tarkasteltuna NaOH-liuosta kului 37 ml
 
 Työn tulos ja päätelmät:

Laskin kuluneen NaOH-liuoksen tuloksen perusteella ruokaetikan etikkahappopitoisuudeksi 11,11 m%. Ruokaetikkapullon kyljessä massaprosentiksi on ilmoitettu 10. Saamani korkeampi pitoisuus johtuu siitä että NaOH-liuosta pääsi liuokseen liikaa. Työtä tehdessäni minun olisi pitänyt olla varovaisempi NaOH- liuoksen lisäyksessä, niin olisin päässyt lähemmäksi oikeaa lukemaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti