perjantai 22. tammikuuta 2016

Ammattifysiikka 2. kerta

Viime kerralla käsittelimme fysiikassa läpi pyörimisliikkeen, voiman ja vastavoiman, keskipakovoiman, painovoiman, kitkan, työn sekä tehon teoriaosuudet ja laskimme niihin liittyviä laskuja. Ymmärsin mielestäni asiat teorissa ja laskut oli helppo laskea muistikolmioiden avulla.  Muistikolmiot ovat todella hyödyllisiä laskemisen apureita koska kaikkia kaavoja on hankala muistaa ulkoa.

Kotitehtäväksi saimme tutustua itsenäisesti fysiikan kirjasta (Ammatillinen FyKe, tekniikka) potentiaali- ja kineettiseen energiaan.

Tässä tiivistettynä mitä sain irti potentiaali- ja kineettistä energiaa käsittelevästä kirjan osiosta:

Potentiaalienergia kuvaa kappaleen asemaan liittyvää energiaa. Nostotyö kasvattaa potentiaalienergiaa. Mitä korkeammalla kappale on, sitä korkeampi on potentiaalienergia. Potentiaalienergia (Ep) laskemiseen tarvitaan kappaleen massa (m), putoamiskiihtyvyys(g) ja kappaleen korkeusasema (h). Laskussa nämä tiedossa olevat luvut kerrotaan keskenään -> Ep=m*g*h. Potentiaalienergian yksikkö on joule J, joka on yleinen energian yksikkö.

Kineettinen energia on liikkuvan kappaleen energiaa. Liike-energian suuruus riippuu kappaleen massasta (m) ja nopeudesta (v). Kun kappale putoaa korkeusasemastaan potentiaalienergia muuttuu liike-energiaksi. Liike-energia (Ek) lasketaan Ek=0,5*(m*v²).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti