Tarvittavat aineet ja välineet:
- ruokaetikka
- NaOH-liuos (0,5mol/l)
- fenoliftaleiiniliuos (1%)
- byretti
- statiivi + koura
- kartiodekka
- 10 ml:n täyspipetti + pumpetti
- dekkoja
Suoritus:
- Huuhdoin byretin ionivaihdetulla vedellä ja täytin byretin NaOH-liuoksella nollaviivan yläpuolelle jonka jälkeen säädin liuoksen pinnan tarkasti nollaviivaan
- Pipetoin täyspipetillä 10 ml ruokaetikkaa kartiodekkaan ja lisäsin 2 pisaraa fenoliftaleenia idikaattoriksi
- Tiputin NaOH:a byretistä pisaroittain näytteeseen ja sekoitin näytettä jokaisen emäslisäyksen jälkeen
- Näyteliuos muuttui tumman vaaleanpunaiseksi
- Byretin asteikoilta tarkasteltuna NaOH-liuosta kului 37 ml
Laskin kuluneen NaOH-liuoksen tuloksen perusteella ruokaetikan etikkahappopitoisuudeksi 11,11 m%. Ruokaetikkapullon kyljessä massaprosentiksi on ilmoitettu 10. Saamani korkeampi pitoisuus johtuu siitä että NaOH-liuosta pääsi liuokseen liikaa. Työtä tehdessäni minun olisi pitänyt olla varovaisempi NaOH- liuoksen lisäyksessä, niin olisin päässyt lähemmäksi oikeaa lukemaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti