Siistauksessa kuiduista poistetaan painoväri, täyteaineet,
lika ja tahmat. Siistausprosessin myötä massan vaaleus kasvaa ja massasta
häviää pääasiassa päällystyspigmenttejä ja täyteaineita, minkä vuoksi
uusiomassansitoutumiskyky kasvaa. Siistaus tapahtuu mekaanisen rasituksen sekä
pulpperiin ja vaahdotukseen lisättävien kemikaalien avulla. Tärkeimmät
siistauksessa käytettävät yksikköprosessit ovat pesu ja vaahdotus. Vaahdotuksessa
värihiukkaset saostetaan ja jotka sitten poistetaan vaahtona sulpusta. Massasta
irronneet painoväri ja muut epäpuhtaudet nostetaan vaahdotuskemikaalin avulla
sulpun pintaan ja kaavitaan tämän jälkeen pois.
tekijät: Miia M. ja Elina L.
tekijät: Miia M. ja Elina L.
Aluksi
määritimme sanomalehden kuiva-ainepitoisuuden IR-kuivaimella.
Määritimme kuiva-ainepitoisuudeksi
93,08 % ja massaa meillä oli 93 g.
Näillä tiedoilla laskimme että tarvitsimme työhön 99,91 g märkää lehteä.
Massan hajotus
Revimme paperit pieniksi paloiksi astiaan ja lisäsimme 1,5
litraa kuumaa vettä ja hajotimme paperit tehoseikoittimella.
Mittasimme
seuraavat, myöhemmin siistauskennoon lisättävät kemikaalit samaan
dekantterilasiin:
10 g ’’saippuaa’’
23 ml 1-N
NaOH
3 ml
silikaattia (5%)
5 ml EDTA
10 ml H2O2
Saippuan
liuotimme aluksi erikseen dekantterilasissa lämpölevyllä.
Siirsimme
seuraavaksi hajotetun massasulpun ja kemikaalit siistauskennoon ja lisäsimme 4
g CaCl2 ja täytimme siistauskennon vedellä ylijuoksuun asti.
Avasimme siistauskennon ilmahanan ja käynnistimme siistauskennon. Kaavimme
syntyvää vaahtoa ylijuoksusta ja lisäsimme samalla suihkupullolla kuumaa vettä
kennoon. Kun musteista vaahtoa ei enää
syntynyt, lopetimme siistauksen ja otimme ämpäriin siistattua massaa.
Tyhjensimme kennon ’’pussin’’ kautta ja pesimme sen.
Vertailumassan hajotus
Otimme 1/8
osan (12,48 g) ensimmäisen massan paperimäärästä ja revimme sen astiaan. Lisäsimme
sekaan kuumaa vettä ja hajotimme massan ilman kemikaaleja tehosekoittimella ja
laimensimme kolmeksi litraksi.
Molemmista
massoista tuli valmistaa viisi laboratorioarkkia
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti