Valitsimme parini kanssa määritettäväksi kofeiinin
sulamispisteen. Kofeiinin sulamispisteen virallisessa analyysissa
sulamispisteeksi oli määritelty 236.5 +/-0,2°C. Omassa määrityksessämme
käytimme sulamispistelaitetta M-560, laitteella on mahdollista määrittää myös
kiehumispiste.
- Valitsimme
laitteen valikosta määritettäväksi sulamispisteen
- Asetimme
aloitus lämpötilaksi 230°C ja lopetus lämpötilaksi 240°C. Aloitus
lämpötilaksi oli ohjeena asettaa 5-10°C vähemmän kuin
sulamispiste ja lopetus lämpötilaksi aste määrä joka on liioittelematta
selvästi odotetun sulamispisteen.
- Lämpötilan
nousunopeudeksi valitsimme 1°C/min
- Valmistelimme
kofeiini näytteen pieneen näyteputkeen ja asetimme näytteen laitteeseen ja
kytkimme laitteen päälle aloittaaksemme määrityksen.
- Tarkastelimme
näytettä linssin läpi, kunnes näyte alkoi sulaa ja otimme ylös sen
hetkisen lämpötilan 236,2°C.
Onnistuimme tällä sulamispistelaitteella määrittelemään
kofeiinin sulamispisteen lähelle virallisesti määriteltyä arvoa, eroa oli vain
0,3°C.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti